Het verlies van een broer of zus

https://www.traaneneenlach.nl/wp-content/uploads/2020/04/cropped-transparant-bloem-test.png

Je broer of zus verliezen

Het verliezen van een broer of zus is een ingrijpende ervaring op heel veel vlakken.
Niet alleen verlies je de persoon wie jouw broer of zus was. Met het verliezen van je broer of zus worden daarnaast heel veel andere vlakken geraakt. Het raakt je op vele levensgebieden.

Het heeft impact op:

  • Je identiteit. Want wie ben jij nog, nu je broer of zus er niet meer is?
  • Je rol in het gezin van herkomst. Hoe verhoud jij je nu tot je ouders? Ben je nog wel grote zus of het kleine broertje van ...?
  • De dynamiek in het gezin. Misschien was jouw zus een introvert persoon die rust bracht in het gezin? Of juist de gangmaker die wanneer jullie samen kwamen altijd wel een hilarisch verhaal te vertellen had?
  • Je rol naar een eventuele partner of kinderen van de overledene. Ben je nog wel betrokken bij dat gezin? Wat is je rol? Wat kan je betekenen? Ben je nog in beeld?

In onze maatschappij wordt helaas onvoldoende aandacht gegeven aan dit verlies en de grote impact die het kan hebben. Deze wordt vaak niet of nauwelijks gezien en erkend. En daarmee wordt er, ook al onbedoeld en onbewust, voor bij gegaan aan de band tussen broers en zussen. De band die hoe goed of slecht het contact ook was een bloedband is voor het leven. Immers, je komt uit hetzelfde nest.

https://www.traaneneenlach.nl/wp-content/uploads/2020/04/cropped-transparant-bloem-test.png

Herken je dit?

  • Je wilt je ouders niet belasten met jouw verdriet. De maatschappij vind dat het verlies voor je ouders wel heel erg moet zijn. En jij gaat hierin, bewust of onbewust, mee. Je wilt er voor hen zijn, je voelt je verantwoordelijk voor hen en je wilt er voor hen zijn. Logisch.
    Daarbij voorbijgaand aan je eigen verdriet.
  • Je wilt er zijn voor de eventuele partner en de kinderen van het gezin van je broer of zus. Zij merken dagelijks dat hun dierbare partner, hun vader of moeder, er niet meer is. Je vindt dat je sterk moet zijn, voor hen.

Je kan je verloren voelen. Wie staat er klaar voor jou? Je merkt dat je je verdriet aan het verdringen bent, maar je wilt ook niet verdrinken. Je voelt je alleen en uniek. Als enige die een broer of zus verloren heeft.

Ik help je graag weer op te krabbelen. Jezelf en jouw pad te vinden. Ik begeleid je graag om jouw rol, jouw plek in het gezin, jouw identiteit terug te vinden. Jouw eigen leven weer op te pakken.
Ik weet helaas uit eigen ervaring hoe het kan zijn en help je graag!

Logo Stichting Broederziel

Stichting Broederziel

Graag wijs ik je op het bestaan van Stichting Broederziel. Als missie heeft deze stichting het vergroten van aandacht, erkenning en herkenning in de samenleving, voor mensen die rouwen om het verlies van een broer of zus.

Hier draag ik graag mijn steentje aan bij! Ik ben dan ook in oktober 2020 tot het bestuur toegetreden. Naast een website en een emailadres, beheert deze stichting ook een algemene pagina op Facebook (Stichting Broederziel) én een besloten groep (Siblinggrief) waar ervaringen en emoties gedeeld kunnen worden.

Wil je meer informatie hierover? Neem dan vooral contact met mij of direct met Stichting Broederziel op.
Je bent van harte welkom!

Boeken over het verlies van een broer of zus

Helaas zijn er niet veel boeken die over het verlies van een broer of zus gaan. Al komen er 'gelukkig' wel steeds meer bij.
Graag wijs ik je in dat kader op de boeken van Minke Weggemans. Zij heeft een 4-tal boeken geschreven die specifiek gaan over het moeten missen van een broer of zus.

Wil je meer informatie hierover? Neem dan vooral een kijkje bij deze boeken op mijn Inspiratie pagina. Je mag uiteraard ook eerst je vragen aan mij stellen.