Zandloper- Traan en een Lach

De tijd vliegt

Wat is tijd?

Waarom gaat de ene keer tijd zo snel en de andere keer zo langzaam? Lijkt de tijd dan weer te vliegen en dan weer stil te staan? En waarom meten we van alles in tijd af. Terwijl tegelijkertijd tijd zo abstract, subjectief, ongrijpbaar, zo onvoorstelbaar en in die zin juist eigenlijk onmeetbaar kan zijn? Je hebt een week, een maand, een jaar de tijd voor iets, wat zegt dat nou?

Mijn verlies

Toen ik 8 jaar geleden (in 2011) mijn (ongeboren) kindje verloor ben ik een maand niet aan het werk geweest. Ik was fysiek niet in staat om te werken, maar kon ook mentaal alleen als een zombie op de bank zitten. ‘Gelukkig’ stonden de kerstdagen voor de deur en had ik even ‘lekker’ 2 weken vakantie. Ik had daarna nog iets meer tijd nodig maar ben toen maar weer aan het werk gegaan.

Toen ik 5 jaar geleden (in 2014) mijn zus verloor ben ik geloof ik binnen een week weer gaan werken. Ik had daarvoor een week in Zuid-Afrika gezeten omdat mijn zus daar in coma geraakt was, ik was een week bezig geweest om mijn zus weer naar Nederland te krijgen en had zo halve dagen gewerkt en ik had een week de tijd om de crematie te regelen. Ik had zelfs de maandag na de crematie een sollicitatiegesprek; wegens een reorganisatie was ik een niet-functievolger en heb ik intern gesolliciteerd op een nieuwe, andere interne functie. En daarna ging ik maar gewoon door. Ik ging weer aan de slag, was weer voltijds aan het werk.

Toen ik 2 jaar geleden (in 2017) mijn mams verloor ging het heel anders. Ik was maanden van slag. We hadden 10 maanden ervoor gehoord dat ze ziek was en niet lang meer te leven had. Ik wilde tijd met haar doorbrengen en had tijd voor mezelf nodig om het nieuws te verwerken. En om te leren leven met het toekomstige verdriet en daarna met het verlies zelf. Ik kon niet werken, het leven ging in een roes voorbij en ik zat in een soort wachtstand totdat ‘het’ zou gebeuren. Ook daarna ben ik geruime tijd nog niet in staat geweest om te werken. Uiteindelijk heb ik met langzaam opbouwen met steeds meer uren mijn werk weer opgepakt. En na verloop van tijd was ik weer up and running en volledig aan het werk.

Wat ik maar wil zeggen

Dus wat is tijd? En wat is de benodigde tijd dat er staat voor rouw, het omgaan met verdriet, het weer leren leven met het verlies? Die is er niet! Dat staat niet vast. Ieder verlies is anders. Tussen personen omdat iedereen individueel en uniek is. Maar ook per persoon omdat je telkens weer een andere specifieke relatie hebt met die persoon die je hebt verloren. Dat betekent ook dat je anders omgaat met het verlies, met het verdriet en met hoe je leert leven zonder die persoon. En dus ook dat de periode die jij nodig hebt niet vast staat.

Alleen jij

Iemand anders kan jou dus nooit vertellen dat het maar eens klaar moet zijn met rouwen, dat je nu lang genoeg aan het rouwen bent of dat je juist nog wat langer moet rouwen, dat je nog niet klaar bent met rouwen.
Dat het tijd is om weer eens de bloemetjes buiten te zetten. Of om de kleren op te ruimen. Om de kamer leeg te halen. Dat het tijd is om te gaan werken. Of dat alles juist nog niet.
Alleen jijzelf kan bepalen wat je nodig hebt, wat goed voor jou is, wat goed voor jou voelt.

Hoeveel tijd jíj nodig hebt om weer te leren leven!