Rouwverwerking of verweven in het leven

Rouwverwerking: hoe verwerk je rouw?

Rouw verwerk je niet, rouw verweef je in je leven

We maken het allemaal mee in ons leven, rouw. Die wirwar aan gedachten, emoties en gevoelens en soms onbegrijpelijk, maar toch ook weer normaal gedrag. Vroeg of laat komt iedereen in aanraking met zo’n groot verlies. Hóe iedereen daar mee om gaat is voor iedereen anders.
Dus ook al is rouw heel universeel, rouw is ook heel uniek en eigen.

Rouwverwerking

Eén van de meest gestelde vragen bij rouw is of je je rouw al verwerkt hebt. Je krijgt bijna de opdracht om je rouw te verwerken. Alsof rouwen een proces is met een eindstation. Een proces waarbij je je verdriet hebt gevoeld, het een plekje hebt gegeven en dan weer verder gaat met je leven daar waar je gebleven was. Je rouw is voorbij, verwerkt.

Maar zo werkt het niet. Afval verwerk je, rouw niet. Het verlies blijft bij je, je leven lang. Dan weer pontificaal op de voorgrond, dan weer wat meer naar achteren in je bewustzijn.

Rouw blijft bij je

Het verlies raakt je in je leven op zoveel verschillende manieren en momenten. Het heeft impact op hoe je in het leven staat, op je jeugd én je toekomstdromen. Op je hele kern.

En het raakt je ook steeds weer in de verschillende levensfases. Met je broer kan je geen  jeugdherinneringen meer ophalen. Je vader is er niet bij op je trouwdag. Je mist je moeder als je eerste kindje geboren is. En je beste vriend bij het vieren van het WK.

Op verwachte momenten, haar sterfdag, zijn geboortedag, het jaarlijkse kerstdiner én op  onverwachte momenten, haar geurtje, jullie liedje of het zien liggen van die ene speciale trui kan een trigger dat verlies en dat gemis weer naar de voorgrond roepen.

Rouw verweven in je leven

Dat gemis doet pijn. Rouwverwerking gaat nooit helemaal voorbij. Je zal je rouw voor altijd bij je dragen. Maar hoe verwerk je dan je rouw? Hoe verweef je verlies in je leven?

Je doet dat op jouw eigen unieke manier. Er is geen goed of fout aan hoe je rouwt. Geef ruimte aan jouw verdriet. Neem de tijd die je nodig hebt. Koester de mooie momenten die jullie gedeeld hebben. Van lieverlee zie je dan ook weer jouw toekomstperspectief.

Je vormt je leven waarbij jouw gemis en verdriet onderdeel van jouw leven worden. Jouw rouwverwerking is onderdeel van jouw leven. Je zal je verlies meedragen en eigen maken in wie je bent.
Je neemt dus zo je rouw met je mee in je leven. Je verweeft het in je leven.

Laat dus niemand je vertellen dat je rouw moet verwerken. En eigenlijk ook niet hóe je dat dan moet doen.

Lees ook: Handvatten bij rouw of andere uit de serie Hoe doe je dat bij rouw?