Ervaringen van anderen

logo paars bloemetje. Het teken van Gitte - Traan en een Lach

Reviews

"Marinka is een fijn mens, ze oordeelt niet en neemt de tijd en ruimte om echt naar je te luisteren. Doordat ze allerlei verschillende manieren gebruikt om het gesprek op gang te krijgen, blijft het uitdagend en fijn om met elkaar in gesprek te blijven. Het feit dat ze rekening houdt met je manier van leren, werkte voor mij heel goed. Het einde van ons traject heb ik ook zeer gewaardeerd, een mooie afsluiting waar ik nog eens op terug kan vallen.

Dank je wel!"

 - Chantal van den Broek -
November 2023

"Het is voor mij prettig geweest om vrijuit met iemand te praten die geen band had met onze dochter maar wel weet wat verdriet is. Je stelde de juiste vragen en nog belangrijker je weet dat je vooral moet luisteren.

Waarvoor nogmaals mijn dank."

 - Martha -
September 2023

"Er zijn echt collega’s geholpen die weer een glimlach hebben op hun gezicht en het verlies een plekje hebben kunnen geven. Zo merken we dat ze er makkelijker over kunnen praten. Hopelijk geeft het hun ook handvaten voor eventuele verlies in de toekomst.

Bedankt dat je onze medewerkers weer een glimlach teruggeeft op hun gezicht."

- Verstegen Spices & Sauces B.V. -
Mei 2023

“Je leerde mij mijn leven leven met mijn verdriet. Ik ben je dankbaar omdat je altijd eerst luisterde naar wat ik te zeggen had en je zorgde ervoor dat je begreep wat ik doormaakte. Je leefde mee en daarna gaf je duidelijke stappen aan en deed MIJ beseffen wat ik te doen had/ dat ik het goed deed. Je liet zien dat je op veel manieren met rouw om kan gaan. Het is één ding om iets tegen iemand te zeggen, maar het is veel moeilijker om ze zelf tot een conclusie te laten komen. Jij doet dat. Door goede voorbeelden te vinden om MIJ te helpen begrijpen wat ik doormaakte. Je deelde je eigen verhalen én stelde me gerust. En dat heeft mij kracht gegeven."

- Ata Doruk -
Mei 2023

"De Rouwwandeling met jou als begeleidster was een hele fijne middag!! Prachtig zoals je dat deed: een ieder de ruimte geven om zijn verhaal te laten vertellen, de mooie gedichten die je voordroeg en de gezamenlijke afsluiting met koffie met meer ruimte voor uitwisseling. Fijn om zo elkaar te ontmoeten. Dankjewel voor je begeleiding en je aanwezigheid!"

- Marion -
Maart 2023

Marinka, jij en Ingrid hebben wat moois gemaakt, echt een aanrader dit boek. [Handreiking Het verlies van een broer of zus, red.]
Heldere opbouw en '❤️-raak' door de authentieke ervaringsverhalen. De bijlage is te waardevol voor een bijlage had gewoon een hoofdstuk mogen zijn.😊👍 Ik neem hem mee vrijdag naar de Opleidingsdag.

- Stéphanie -
December 2022

"Ik heb heel veel geleerd en zie dat ik verder kan met mijn leven. Ik vond rust door hoe het uitgelegd werd. Ben jou heel dankbaar. Dank je wel voor alles!"

- Ricardo Inge -
November 2022

"Ik heb van jou geleerd om te gaan met de emoties en aan mooie herinneringen te denken. Dank je wel voor je luisterend oor, je geduld en de fijne gesprekken!"

- M.B.-
Oktober 2022

"Marinka, wat een prachtige handreiking [Handreiking Het verlies van een broer of zus red.]! Ben al een stuk op weg er in. Jij bent één van de auteurs. Respect!
Het leest fijn en triggert om aanvullende literatuur te gaan lezen. Echt heel knap! Dank je wel. Ik ben er blij mee."

- Lienke -
September 2022

"In de gesprekken met jou heb ik geleerd dat ik verdriet mag hebben en dat rouwen voor iedereen anders is. Iedereen doet het op zijn manier. Het hoeft niet binnen een aantal maanden over te zijn.

Dat ik t.z.t. weer de zonzijde van het leven zal zien maar dat het met ups en downs gaat.  En dat dit heel normaal is bij rouwverwerking."

- Bianca -
Augustus 2022

"Jij probeerde meer kleur in het leven na mamma’s sterfte te brengen, waardoor ik de periode van jouw samenwerking met een traan en lach aan terug kan denken. Jouw slogan is dus zeker toepasselijk!

“Na het hebben van sessies gedurende een aantal maanden na het onverwachte verlies van mijn moeder, ben ik er 100% van overtuigd dat Marinka haar bedrijfsslogan waar kan maken.”

- Chantal -
Juni 2022

"Ik ben dankbaar en tevreden voor de manier hoe onze gesprekken zijn verlopen in de afgelopen tijd. Ik zou iemand anders dit begeleidingstraject aanbevelen om de volgende redenen: Openhartigheid, Begrip, Luisterende oor."

- Anoniem -
Juni 2022

"Je praat niet als een therapeut. Maar geeft wel die steun. Fijn om zo met jou te wandelen en te kunnen praten over alles rondom rouw!"

- Amara -
April 2022

"Het zijn fijne gesprekken. Het is fijn je hart te kunnen luchten bij een onafhankelijk persoon. Deze gesprekken helpen mij verder. Geven inzicht en zorgen dat ik grote stappen al heb gezet. Resultaat: Ik kan het leven weer aan, met frisse moed de rest van mijn leven tegemoet.

- John Groenendal -
Maart 2022

"Als bedrijf zijn wij erg blij met Marinka! Het is erg mooi en fijn om te zien hoe Marinka onze collega’s verder kan helpen en weer meer plezier kan geven. Met haar luisterend oor en goede begeleiding zorgt ze weer voor een glimlach op iemands gezicht. Wij zijn je hiervoor ontzettend dankbaar!"

- Verstegen Spices & Sauces B.V. -
Februari 2022

"Jouw presentatie heeft bij ons ertoe geleid dat we in gesprek konden met elkaar over het aanstaande verlies van onze collega. Binnen het team heeft dat volledig voldaan aan de behoefte om open hierover te kunnen spreken. Ik vond het prettig om bij de presentatie vanuit jouw ervaring te horen wat mogelijk en gewenst is. Praktische tips! Heel fijn."

- Directeur Veronica Jenaplanschool -
Februari 2022

“De begeleiding van Marinka heeft ertoe geleid dat ik antwoord heb op de vragen die ik had. Door haar vragen, reflectie en het een spiegel voorhouden formuleerde ik mijn eigen antwoorden en kreeg ik inzicht.

Ik heb geleerd dat iedere vorm van rouw goed is. Dat het vooral belangrijk is om een gezonde balans te hebben tussen enerzijds ‘rouwen’ en anderzijds ‘verder leven’. Ik heb inzicht gekregen in mijzelf en mijn gedachten. Ik heb geleerd oog te hebben voor niet alleen het gemis van mijn partner, maar vooral ook oog te hebben voor dat wat wij samen hadden en wat ik van hem en ons meeneem in de toekomst.

Het heeft ertoe geleid dat ik de rouw een onderdeel van mijn leven heb kunnen maken, met de ups en downs die er zeker ook nog zijn.”

- Amber -
Januari 2022

"Ik voel me meer opgeruimder. Ik kan zien dat het zonnetje weer schijnt. Ik voel meer rust en ruimte."

- Amber -
September 2021

"Ik heb handvatten gekregen om stil te blijven staan bij het overlijden van mijn moeder. En ik heb geleerd meer op mijn gevoel te vertrouwen, doen wat goed voelt in het hele proces. En wat uitleg gekregen over de verschillende manieren van rouwen die ik ook bij de mensen om mij heen terug zie. Ik voel meer rust in mijzelf. ”

- Anoniem -
Juli 2021

“Het is fijn om ergens je verhaal te kunnen doen en handvatten te krijgen om stapjes te kunnen nemen in het proces. Dat je zo open en onbevooroordeeld hebt meegedacht.
Dank je wel voor je luisterende oor en het mogen doen van mijn verhaal!"

- Anoniem -
Juni 2021

"Ik voelde mij snel op mijn gemak bij je. Ik heb echt het idee dat je het snapt, alle dingen waar ik nog over aan het twijfelen was enzo, omdat je vanuit je eigen ervaring goed kunt aansluiten hierbij. Daarbij was je ook kritisch, kon je goed doorvragen hoe iets dan precies zat, hoe ik dat dan precies bedoelde. Je bereide de sessies steeds goed voor, waardoor ik ook echt het gevoel kreeg dat je betrokken was bij mijn traject. Het heeft mij echt vooruit geholpen om er zo bij stil te staan."

- Anoniem -
Mei 2021

“Ik vind het online Rouwprogramma Jouw Rouw Weg een fijn programma. Het is duidelijk en leerzaam. Het is fijn om te horen dat het niet erg is om verdrietig te zijn maar dat dat mag. Dat je alles op je eigen tempo mag en moet doen! Ik zou het programma zeker aan mensen aanraden. Ieder persoon is anders en rouwt op een andere manier. Sommige mensen hebben daar iets meer bij nodig dan een ander. Dit programma kan zeker hulp bieden bij het rouwen en het leren het verlies een plekje geven!”

- Amber -
November 2020

 

"Wat fijn dat het online Rouwprogramma van Traan en een Lach je meer inzicht en vooral ook support geeft in het omgaan met rouw op je eigen manier. Marinka heeft dit op een mooie en oprechte manier weergegeven. De filmpjes helpen je om meer inzicht te krijgen en ook te weten dat je niet de enige bent met je worsteling in je rouw. Een goed handvat om je eigen rouw weg te gaan, wanneer je met verdriet en gemis geconfronteerd wordt"

- Natascha -
November 2020

 

 

"Dit gesprek bij een kop koffie heeft me nu al verder geholpen dan de meerdere gesprekken met mijn coach hiervoor. Veel meer diepgang!"

- Patricia -
Juli 2020

"Je brengt warmte en gezelligheid en een luisterend oor. Met aandacht voor de ander. Maar ook met een analytische blik. Soms kun je op een andere/eigen manier naar iets kijken wat dan een andere invalshoek oplevert. Mij heeft dat erg geholpen."

- Mélanie -
Mei 2020

"Marinka luistert altijd goed en betrokken. Maar ook met een kritische blik. Marinka geeft duidelijke kaders. Ondersteunt om duidelijkheid bij mij te creëren en stelt vragen bij onduidelijkheid. Ze denkt in oplossingen. Maar altijd in het menselijke contact omdat ze iets voor een ander wil betekenen. En dat doe ze!"

- Silvia -
April 2020

"Ik heb Marinka leren kennen als een prettig persoon, die goed kan luisteren en doorvragen. Zoals de naam van haar bedrijf al zegt, uiteraard met een traan, maar ook ruimte voor de lach."

- Anoniem -
November 2019

“Je hebt mij een steuntje in de rug gegeven. Je woorden klopten. Je had altijd een luisterend oor en luisterde ook echt. Je ziet en voelt ook goed aan hoe iemand in zijn vel zit. Je hebt tentakels die anderen ‘missen’. Je bent oprecht in je aandacht naar anderen, attent en ik zag en voelde dat je het meent. Dank je wel!”

- Karen -
Mei 2019

"Door je eigen ervaringen weet je wat een overlijden met je doet, welke gevoelens er ontstaan, welke zaken geregeld moeten worden, hoe je om kan gaan met verdriet, en hoe verlies kan leiden tot een nieuwe/andere dynamiek in een gezin/familie. Maar ook wat kan helpen om iemand in deze situatie te ondersteunen en verder te helpen en wat mogelijk juist niet werkt/prettig is. En die herkenning en erkenning zijn zo fijn. Dus dank je wel voor de mooie, helpende gesprekken!"

- Sandra -
April 2019

“Marinka is eerlijk, niet oordelend en vraagt door. Ze is altijd super belangstellend en begaan. Ze kan goed luisteren, is rustig, inlevend en nuchter. Ze stelt zich zelf ook kwetsbaar op. Ze heeft het nodige zelf meegemaakt, waardoor je elkaar snel begrijpt.”

- Natascha -
Maart 2019

Inspiratiebrief

Meer weten over rouw? Hoe je jouw rouwroute kunt gaan? Of hoe je om kunt gaan met rouw op het werk? Meld je aan voor de inspiratiemail en ontvang ongeveer tweemaandelijks inspiratie over meer energie krijgen, grip op het leven en handvatten om om te gaan met verlies.