Hoe doe je dat bij rouw? Feestdagen vieren

” Verschrikkelijk vind ik het. Die feestdagen als Kerst en Oud & Nieuw. Je móet gezellig doen. Je móet met je familie samen komen. Op TV word je dood gegooid met die reclames dat het de mooiste tijd van het jaar is. En dat vind ik ook. Vond. Want nu vind ik dat niet meer, niet sinds mijn Lief dood is.”
Ze zucht nog maar eens diep.

Feestdagen vieren

Hoe vier je kerst als je mensen moet missen? Hoe ga je het nieuwe jaar in zonder jouw dierbare?
Hoe ‘vier’ je een verjaardag of een sterfdag?

Die verschrikkelijke feestdagen

“Je moet die feestdagen toch vieren? Je moet toch gezellig doen en samen zijn met je familie.”

En dan staat er weer een feestdag voor de deur. Die feestdagen waarop het lijkt of iedereen gezellig doet. Samen is met familie of vrienden. En vooral niet alleen is. Daar moet je toch aan mee doen?
Je wilt ook die feestdagen vieren. Gewoon als vanouds. Die warmte, die gezelligheid. Heerlijk die tradities vanuit je jeugd doorgeven. Je deed dat graag. Vroeger. Want nu niet meer.

“Ik heb er helemaal geen zin in. Ik wil liever alleen zijn. De deken over me heen trekken en wachten tot die dagen weer over zijn. Dat verdriet over is eigenlijk.”

Nu denk je aan je dierbare die je moet missen. Diegene die niet meer om je heen is. Je wilt samen met hem of haar die feestdagen doorbrengen. Of in elk geval weten dat je even kan bellen. Dat diegene er gewoon nog is. En dat die gewoonten die er bij deze dagen zo ingeslopen zijn, nog steeds zo kunnen zijn. En dan ook fijn voelen.

Je kan ook niet anders dan op deze feestdagen aan je dierbare denken. Want je doet dat het hele jaar door. Je mist die persoon enorm. Op alle dagen en dus zeker op die feestdagen die je nu zonder jouw dierbare moet beleven.
En op deze feestdagen, en al die andere feestdagen die nog komen gaan, is het eigenlijk niet anders. Je wilt je feestdagen samen met je dierbare vieren.

Feestdagen vieren

Maar hoe doe je dat?

Die feestdagen kunnen zo dubbel voelen. Je wilt én het samen zijn met familie of vrienden én alleen zijn. Je wilt je vrolijk en blij voelen en dat doe je niet. Je wilt die gezelligheid maar toch voel je het niet.

En raad eens, ook hier is geen handboek voor. Geen stappenplan of to-do-list. Helaas, het zou het allemaal wel veel makkelijker maken. Het stappenplan gewoon op kunnen volgen. Weten welke do’s  je hebt te doen om fijne feestdagen te hebben. Om de feestdagen daadwerkelijk te kunnen vieren.

Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ook hier is het motto: Doe wat goed voor jou voelt, dan is het goed. En bedenk dat als je dit jaar voor het ene kiest, je volgend jaar altijd weer iets anders kan en mag kiezen.

Toch wat handvatten

“Ik zou graag wat handvatten hebben hoe ik toch die dagen kan vieren.”

Echte handvatten zijn er niet. Maar er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen.

Allereerst, besef dat je niet de enige bent die een dierbare moet missen. Het kan heel alleen voelen, maar dat ben je niet. Die herkenning kan al fijn zijn.
En daarnaast, dat je mag voelen wat je voelt. Het is oké om je verdrietig te voelen. Je mag met mildheid naar jezelf kijken en jezelf die rouwruimte gunnen. Ook jaren later nog.
Luister naar wat je hart, je hoofd en je lichaam je vertellen. Waar heb jij behoefte aan?

Wil jij deze dagen inderdaad alleen zijn en je overgeven aan je verdriet? Aanvaard het dan dat jij je dit jaar zo voelt en dat dat mag. Dat je aandacht mag geven aan jouw verdriet.

Wil jij deze dagen juist niet alleen zijn? Wil je samen zijn met familie of enkele vrienden? Dan is dat ook prima. Er is geen goed of fout.

Nog wat tips
  • Bespreek met hen hoe jullie samen deze dagen in kunnen vullen. Geef daarbij aan dat het moeilijke dagen zijn voor jou. Zowel de vrolijkheid en gezelligheid van deze feestdagen als ook het intense gemis mogen er zijn. 
  • Het kan helpen om vooraf te plannen wat je deze dagen wel en juist niet wilt (doen).
    Neem niet teveel hooi op je vork door de organisatie van hele feesten of diners op je te nemen. Maar geef wel aan wat je juist wel wil en kan doen.  Bijvoorbeeld dat ene speciale toetje maken dat je dierbare zo graag met kerst at. Of die favoriete taart in huis halen.
  • Bespreek ook hoe je herinneringen aan je dierbaren wilt ophalen en het verdriet wil delen. Wellicht kan je iets symbolisch doen bv door een kaars aan te steken, een foto neer te zetten, een specifieke plaats te kiezen of te proosten op het leven en het nieuwe jaar?
    Je kan het zo groot of zo klein maken als jullie zelf willen.
  • Realiseer je dat de keuzes die je nu maakt niet voor jaren vast liggen. Volgend jaar kan je weer opnieuw bekijken waar je behoefte aan hebt. En dat je bovendien zelfs datgene dat je voor dit jaar gepland hebt af mag zeggen of kan wijzigen als het echt niet gaat. Dit geeft wellicht rust en houvast.
  • Zoek als je niet alleen wilt zijn ook of vooral in deze moeilijke dagen steun in jouw kring van familie en vrienden of bij andere lotgenoten.
Terug naar ‘haar

Ze zucht nog maar eens diep…

En neemt dan een beslissing. Dit jaar wil ik alleen zijn. Ik ga voor mezelf het kerstdiner maken zoals we dat vorig jaar met z’n tweetjes gegeten hebben. Ik ga lekker wat netflixen op de bank en overdag een lekkere lange wandeling maken. Ik haal al die kerstversieringen niet van zolder. Dit jaar geen kerstboom. Ik heb er geen zin in. Volgend jaar zien we wel weer.

Ze zucht nog eens diep. Maar nu van opluchting…

Meer lezen? Zie ook: De donkere Decembermaand. En kijk ook eens bij: Kerstmis of Gemis?