5 tips voor een vakantie met rouw

Kunst - Touren op vakantie - Traan en een Lach

Vakantie en rouw gaat dat wel samen?


Bij vakantie denken we haast altijd aan Zon, Ontspannen, Lekker even helemaal Niets. Tijd voor elkaar hebben. ‘Een fijne vakantie’ is zo gewenst. Aan een vakantie met rouw denken we niet zo gauw.

Niet voor iedereen is vakantie een fijne bezigheid. Het ligt je gewoon niet, je bent liever lekker thuis. Of misschien krijg je wel steeds ontzettend last van heimwee. Of je bent dus in rouw…
Het kan zo maar een moeilijke periode zijn. Je mist je partner om samen de tent op te zetten. Of je mist het gezellige geklets op de achterbank van je kind. Je voelt je schuldig dat jij op vakantie gaat om te genieten en jouw broer of zus dat nooit meer kunnen.

En wat doe je dan? Is het een goed idee om toch op vakantie te gaan? Of kan je beter dit jaar thuis blijven?
Hieronder volgen 5 tips bij het omgaan met een vakantie met rouw.

1. Doe wat goed voelt voor jou


Voor iedereen is het anders. Ik ken mensen die juist op met rouw op vakantie gingen. Die wat meer afstand wilden van alles en iedereen. Of juist de afleiding en de ontspanning opzochten door even weg te zijn. Maar ook juist mensen die zich dan dichterbij hun dierbare voelden. In hun voetsporen tredend. Fijne herinneringen ophalend. Voor de één is het misschien wel een vlucht, voor de ander juist verbinding. Zoals dat ook bij mij is.

Een ander vindt het juist confronterend. Die moet er nog niet aan denken om op vakantie te gaan. Om te genieten en te ontspannen. Om plannen te maken en al die kilometers af te leggen. Al dat gedoe en die pijnlijke herinneringen aan wat er niet meer is.

Doe wat goed voelt voor jou! Op jouw eigen manier.

2. Verdriet reist met je mee


Realiseer je wel dat je verdriet met je mee reist. Waar je ook heen gaat, wat je ook onderneemt, het verdriet is niet weg. Je rouw laat je niet achter.
Op vakantie gaan biedt wel ontspanning en wat afleiding van jouw verdriet, zodat je even niet denkt aan het gemis. Het kan ook zorgen voor fijne momenten waarop je terugdenkt aan die gouden momenten die jij tijdens jullie vakanties met jouw dierbare had.

3. Op vakantie gaan kan heel veel dingen omvatten


Je hebt misschien dat beeld van vakantie voor je van de koffers pakken, een paar bikini’s erin gooien en stap maar op het vliegtuig. Of misschien is jouw beeld wel die van je rugzak op je rug slingeren en van hut naar hut klimmen in de bergen. Voor een ander is dagtripjes maken in eigen land juist dé manier om vakantie te vieren.

Er is geen één manier om je vakantie door te brengen. Er zijn duizenden manieren.
Probeer voor jezelf eens te achterhalen waar jij goed aan doet. Wil je het groots aanpakken of juist klein houden? Ga je alleen of in een groep? Binnen of buiten het seizoen? Actief of ontspannend? Wil je een vakantie gericht op de natuur, op steden en cultuur of juist strand en ontspanning?

Er zijn zoveel mogelijkheden.

4. De vakantie is per definitie anders


Met het overlijden van jouw dierbare is je hele leven op z’n kop gezet. Je kijkt anders tegen dingen aan. Je vindt andere dingen belangrijker. Dit geldt ook voor vakanties.
Dus het is goed je te realiseren dat je vakanties ook anders worden. Niet meer als voorheen. Nooit meer.

Stel jezelf de vraag waar jij behoefte aan hebt. Wil je vasthouden aan een zelfde vakantie zoals je gewend bent? Dat geeft houvast en wellicht wat structuur in jouw vakantieritme. Je weet de weg, je weet min of meer wat je kan verwachten. Dat geeft een stukje zekerheid en rust. Of wil je juist totaal iets anders? Weg van al die plekken met mooie, maar pijnlijke herinneringen.

Dan geeft dit moment je misschien wel de mogelijkheid om te kíezen om het anders te doen. Misschien was er altijd al een bestemming of activiteit die je wilde doen, maar waar het niet van kwam?

5. Jouw rouw mag ook mee


Je vindt het misschien confronterend om op vakantie te gaan. Al die gelukkige stelletjes op het terras. Die vrolijk kwetterende stemmetjes in het zwembad. Of juist omdat je zelf stiekem wel geniet van de zon en een goed boek.

Die emoties die zijn er. Die mogen er ook zijn. Je mag jaloers zijn of je schuldig voelen. Jouw verdriet mag er zijn. Dat is niet zo maar weg, dat blijft. Evenals jouw liefde blijft.

Zorg goed voor jezelf


Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je goed naar je lichaam en je hart luistert. En die raadgevingen probeert te volgen. Hoe moeilijk dat ook is. Sta je zelf toe om naar je hart te luisteren.

Om te voelen waar jij behoefte aan hebt. Wat jij wil. Bedenk ook dat je op elke moment ook kan beslissen om het toch anders te gaan doen. Om al je plannen om te gooien en te gaan doen wat jouw hart je op dat moment ingeeft. En bedenk je dat je geen keuze maakt voor altijd. Volgend jaar kan je weer andere keuzes maken.

Op vakantie gaan hoeft niet altijd alleen maar genieten en leuk te zijn. En mooie foto’s van mooie momenten te zijn. Op vakantie met rouw is gewoon moeilijk en kan veel energie kosten. Wees mild voor jezelf en geef jezelf de ruimte.